Kleine dikbuikjes

Zoals bijna iedere zomer was ik ook deze zomer weer in Piemonte te vinden, in de Langhe regio. De Langhe is bekend om zijn wijn (Barolo, Nebbiolo en Barbaresco) maar ook om de hazelnoten. Niet voor niets was het Ferrero Rocher (oftewel meneer Nutella) die hier de perfecte noten voor zijn chocoladepasta vond. Zelf ben ik verliefd op deze streek, in het noorden rijpen de druiven heel de zomer lang in de warme zon, in het zuidelijke deel vind je vooral hazelnoten en later kastanjes.

Maar hazelnoten zijn toch gewoon hazelnoten? Ja en nee. De hazelnoten die je in de Langhe vindt zijn wat kleiner en boller dan de doorsnee hazelnoten, welke meestal uit Turkije afkomstig zijn. Ze hebben, vooral na het roosteren, een geweldige geur en zeer intense smaak. Wereldwijd worden ze door fijnproevers als één van de lekkerste soorten gezien.


Om zelf de geweldige smaak van de noten te ervaren ben ik naar het zuiden gereden, waar hazelnootboer Alberto zijn hazelnoten teelt, roostert en (deels) verwerkt. Hij roostert zijn biologische dikbuikjes in een houtoven, dit geeft nóg meer smaak. De smaak van zijn noten was overweldigend, net als de passie waarmee Alberto over zijn bedrijf vertelde.

De pure hazelnootpasta van Alberto was één van de meest intense smaken die ik ooit geproefd heb. Ik besloot daarom om zelf ook een zak vol ongepelde noten mee te nemen om in Nederland verse notenpasta te kunnen maken. Zowel bij zoete als hartige gerechten is dit een geweldig ingrediënt, ik maakte er een hazelnoot panna cotta van, nadat ik de pure pasta maakte.  Na 10 minuten in de oven (200 graden) wreef ik de noten in de vijzel fijn, na ongeveer 10 minuten vijzelen ontstaat een gladde pasta met verbluffend veel olie! Deze is puur lekker, maar de room van de panna cotta combineert prachtig met het intense aroma van de noten.

Meer informatie over Alberto is te vinden op http://www.cascinaazii.it. Je kunt Alberto altijd bellen als je in de buurt bent, hij geeft graag rondleidingen over zijn bedrijf en vertelt je alles wat je wilt weten!

Advertenties