Wonderbaarlijke walnootpasta met zilt goud van Texel

IMG_6091

Giorgio Locatelli is één van mijn favoriete koks. Mijn eerste kennismaking was de koop van zijn boek “Made in Italy”. Een prachtig boek, met smakelijke achtergrondinformatie waarbij Giorgio je meeneemt in zijn Italië. Giorgio houdt van eenvoudige smaken, en daarom houd ik van hem. Hoewel zijn boek vol staat met lange ingrediëntenlijsten is dit gerecht te maken met producten die je waarschijnlijk (bijna) allemaal in huis hebt.

De basis van dit recept komt uit Giorgio’s boek met een tik van mij: oude kaas van de Novalishoeve (biologisch-dynamisch) in plaats van Parmezaan. Deze zilte schat van Texel  is romiger dan Parmezaan en weerspiegelt de kracht van het eiland.

In het recept worden salie, rozemarijn, tomaten, knoflook en walnoten tot een prachtige saus gecombineerd; heerlijk voor op een winterse dag. Zorg wel voor goede walnoten, koop ze het liefst in de dop en controleer (kraak) er een in de winkel!

Dit heb je aan (biologische) ingrediënten nodig:

  • 150 gram gepelde walnoten
  • 1 teentje knoflook
  • 4 rijpe tomaten
  • Naaldjes van een takje rozemarijn, fijngesneden
  • Klein handje salieblaadjes, fijngesneden
  • Extra vergine olijfolie
  • Oude Texelse kaas van de Novalishoeve
  • Zeezout
  • Peper
  • 400 gram rigatoni of andere korte gedroogde pasta, waar de saus mooi mee kan hechten.

Zo maak je dit prachtige gerecht:

Verwarm je oven tot 200 graden. Rooster de walnoten 8-10 minuten op een bakplaat, zorg dat ze niet op elkaar liggen. Haal de walnoten uit de oven en wrijf, wanneer de noten nog warm zijn, de vliesjes zoveel mogelijk weg met een theedoek. Niet alle vliesjes hoeven eraf, maar hoe meer hoe beter, zo voorkom je een te bittere smaak in je saus. Wrijf de knoflook en een snuf zeezout fijn in de vijzel. Doe er de noten bij en wrijf het geheel tot een gladde pasta.

Zet een pan met water op het vuur en blancheer de tomaten 10 seconden in kokend water. Schep de tomaten eruit, ontvel en ontpit ze en snij er partjes van.

Doe de walnotenpasta in een koekenpan en schenk er minstens 5 eetlepels olijfolie bij. Verwarm het geheel langzaam tot de pasta vloeibaarder wordt, roer de olie zachtjes door de notenpasta.

Kook de pasta in hetzelfde water als waar de tomaten in geblancheerd zijn. Schep na 6 minuten wat kookvocht bij de notenpasta en roer het door. Kook de pasta een minuut korter dan de verpakking aangeeft, controleer of de pasta beetgaar is en giet vervolgens af. Schep de pasta door de walnotensaus in de koekenpan en doe de tomatenpartjes en gesneden kruiden erbij. Schep alles nogmaals om. Serveer de pasta en rasp er de kaas grof overheen, afgemaakt met een scheut olijfolie.

Geniet vervolgens van de fluweelzachte tinten die dit gerecht kleuren…!