Bakken met Texelse zonnekracht

IMG_8743.JPGDeze zomer liep ik met Meine Koopmans, bioboer bij de Novalishoeve, over zijn Texelse graanvelden. Emiliano-spelt, lichtkorn rogge, harde tarwe. “Wacht even Meine, harde tarwe? Is dat geen graan dat veel beter gaat in warme streken?”, ik kijk Meine vragend aan… “Ja, dat denken de meesten. Maar waarom zou het hier geen goed resultaat geven? Niemand heeft het naar mijn weten ooit getest hier en Texel heeft meer zon dan de meeste delen van Nederland.” Ik kan niet anders zeggen, het graan staan er prachtig bij…

IMG_8634

“Zou je met deze tarwe goed kunnen bakken denk je?”, Meine kijkt me bedenkelijk aan. “Ik denk van wel”, antwoord ik, “maar verwacht een resultaat zoals het donkere brood uit Castelvetrano, of zijn (semi) equivalent van het Italiaanse vasteland: Pane Altamura.”

Harde tarwe bakt anders, vanwege de keiharde korrel krijg je niet dezelfde structuur als met (zachte) baktarwe. “In ieder geval kunnen we er pasta van laten maken, een eilander maakt dat nu ook al hier.” Meine pakt een aar, wrijft hem fijn en legt de korrels in mijn hand: “Nog niet rijp, maar je voelt al dat ze keihard zijn, mooi voor pasta!”

korrels.jpg

Later deze zomer was ik weer bij Meine, dit keer werd het graan geschoond. het geoogste graan ging door een antieke schoner die al schuddend de mooie, bijna doorzichtige korrels, in een bak liet vallen. De geur van de Texelse klei en warme zomerzon was nog duidelijk te ruiken, dit moet mooi smaken!

IMG_9191.JPG

Na het schonen is het graan deels gemalen bij molen de Traanroeier, de enige korenmolen op Texel, en ik was zo gelukkig om te mogen testen. Puur volkoren, bloem is er nog niet van gezeefd. Ik besloot om de pure smaak én kracht van het graan naar voren te halen; volledig volkoren harde tarwe. Het mooie aan harde tarwe is dat de korrels voelbaar zijn, het lijken net kleine bolletjes.

IMG_1668

Met mijn handen in het deeg merkte ik gelijk een mooie glutenvorming op, voor harde tarwe althans. 20 uur later haalde ik een prachtig gerezen brood uit de oven: Meine’s harde tarwe, mijn desem… Overweldigende aardse smaak; gebakken Texelse zonnekracht.

IMG_1690.JPG

 

Advertenties