Siciliaans goud in Namur: Boulangerie Legrand

De schrale winterwind schuurt langs de straatstenen in winters Namur. Gelukkig zijn we er bijna…

IMG_2256.JPG

Een paar minuten later duw ik de deur open waarna een warme vlaag van zoetgeurende granen ons omhult: Tumminia, Rosello, Petit Épautre en Maiorca. Welkom bij Boulangerie Legrand!

IMG_2230.JPG

Angela, de vrouw van bakker Dominique, komt op mijn zus en mij af en is laaiend enthousiast dat we er zijn. Geweldig, een Waalse bakkerij waar Siciliaans temperament zowel in de mensen als het graan voelbaar is. Angela komt uit Catania (Oost Sicilië) en zorgt ervoor dat oude graansoorten uit Sicilië hun weg vinden naar België. Via Valdibella, een kleinschalige coöperatie van biologisch werkende boeren, komen de mooiste granen uit het warme zuiden. Tussen de zakken oude granen maken we kennis met de Brusselse bakker van Atelier Matinal, de directrice van Slow Food Namur, de Engelse leraar van Angela, de bakkerij bruist van energie!

IMG_2216.JPG

Angela importeert de biologische granen, maalt ze zelf en haar man, zoon en dochter verwerken ze in de bakkerij tot prachtig brood en banket. Het valt me op dat er alleen volkoren broden in de bakkerij liggen. Alsof ze mijn gedachten raadt legt Angela uit: “de oude graansoorten als Tumminia zijn bijzonder geschikt om als volkoren meel te verwerken. Als we alle granen tot bloem zouden zeven moeten we veel weggooien, zonde…!”

Van patisserie tot brood, Angela overlaadt ons met alle producten die ze van het Siciliaanse goud maken: van brownies van antiek graan tot prachtige desem vloerbroden. Een aantal granen kende ik al uit Sicilië en van mijn bezoek aan bakker Davide Longoni. De smaak van de granen is geweldig, allemaal intens kruidig en zoet. Angela ziet dat we genieten en lacht ons toe.

IMG_2239

We doen ons tegoed aan koekjes van Petit Épautre. Een wolk van verse amandelen lijkt langs mijn smaakpapillen te trekken en ik vraag me af hoe dat kan. “Dit is toch hetzelfde als Eenkoren? Dat verbouwen we in Nederland nu ook!”.  Angela lacht en antwoord “Ja, dat klopt. Maar de smaak van deze Eenkoren is niet vergelijkbaar met wat we hier in Noord-Europa verbouwen”. Ze legt uit dat het klimaat en de vulkanische bodem van Sicilië de basis zijn voor de intens zoete smaak van hun oude granen: “Ze krijgen meer zon, net zoals de plek waar ze heel vroeger ontstaan zijn”. Het kwartje valt. Eenkoren komt van oorsprong uit warme contrijen: tienduizend jaar geleden werd het al geteeld in het gebied tussen Euphrates en Tigris (het huidige Syrië en Irak).

IMG_2247.JPG

Ik kan niet wachten om zelf te bakken met de granen, mijn zus voorziet het al: “we gaan weer met véél meel naar huis”. En inderdaad, een geweldige ontmoeting en 40 kilo aan gemalen oude granen rijker rijden we richting Nederland.

IMG_2254.JPG

Voor nu deel ik graag een eerste recept met jullie. Mijn versie van boterkoek met het oudste graan ter wereld. Gâteau au beurre de Petit Épautre.

IMG_2372.JPG

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Verwam je oven voor op 180 graden.
  2. Meng het Eenkorenmeel met de roomboter, suiker, zout en een ei. Kneed tot een soepel deeg.
  3. Vet een springvorm van 22-24 cm diameter in met roomboter. Vorm een ronde lap van het deeg en zorg dat de springvorm gelijkmatig ermee wordt bedekt.
  4. Maak met een vork het kenmerkende boterkoek motief op het deeg.
  5. Klop het tweede ei los en smeer de bovenzijde van de koek ermee in.
  6. Bak de koek in 25-35 minuten op 180 graden goudbruin. Controleer voor de zekerheid na 20 minuten bakken of de randen en bovenzijde niet te bruin beginnen te worden, dek de koek dan eventueel af met aluminiumfolie.