Graan, deeg en vuur: workshop desempizza in Fabbrica

29 april 2018 mocht ik met 32 enthousiaste Noord-Hollanders mijn passie delen in een workshop over graan, desem, brood en pizza binnen de prachtige setting van Fabbrica. Een zinderend hete houtoven, prachtige degen van lokaal geteelde biologische tarwe en geweldige mensen maakten het een onvergetelijke dag.

Vorige week maandag stond ik nog naast de maalstenen met molenaar Vincent Kraan in zijn molen. Met een stevige westenwind was het heerlijk malen. De geur van versgemalen en lokaal geteelde lavett-tarwe maakte me blij, maar tegelijkertijd een beetje zenuwachtig: hier gaan over minder dan een week meer dan 30 deelnemers mee aan de slag…

Het versgemalen volkorenmeel werd gebuild en stond een dag later in twee 25 kg zakken voor me klaar. Vier dagen later was het aan mij: 1400 gram desem, twee grote degen en twintig uur rijstijd… Zondagochtend stond ik om zeven uur op om mijn degen te controleren. Yes! Prachtige ontwikkeling, de degen konden de narijs in! 52 bollen verder waren mijn kratten gevuld. Met een auto vol buffelmozzarella uit Denekamp, salami van slagerij de Groene Weg en een toren van deegkratten kwam ik even later bij restaurant Fabbrica aan.

Fabbrica’s vaste pizzaiolo Roberto liet de vlammen al prachtig door de houtoven scheren, klaar om mijn deeg te doen rijzen. Maar eerst werd er gekneed, voorbereid, gelachen en werden de bodems gevormd. Alles door de deelnemers zelf. Wat was dit geweldig om te doen. Anne Groen, Arend Voet, Roberto Pandolfo, Paul de Wit, deelnemers en natuurlijk de het hele team van Maalderij de Gouden Engel, grazie per tutti!!

IMG-20180429-WA0005.jpg

IMG_2902 IMG_2921

IMG_2899