Basisworkshop desembrood

Een zijdezachte, luchtige structuur en knapperige korst. Bij deze workshop leer in je in 4 uur de kunst van desembrood met één van de beste baktarwes van Nederland: lavett. Geteeld in Middenmeer, tot bloem gemalen op de kracht van de wind door molenaar Vincent Kraan van Maalderij de Gouden Engel en minstens 20 uur gerezen met mijn Dolomieten desem.

IMG_7976

Net als bij het concept “Open workshops in de molen” bakken we tijdens deze workshop in gietijzeren pannen. Dit biedt de perfecte bak-omstandigheden voor iedere thuisbakker, ongeacht welk soort oven je hebt. De workshop is geschikt voor iedereen die wil leren werken met desem en bloem van biologisch geteelde, steengemalen tarwe.

Werkwijze

Tijdens de workshop leer je werken met deeg op basis van desem, je krijgt na afloop een deel van het desem om zelf door te bakken. Je leert alles over de deegbereiding,  hoe je het desem onderhoudt en de juiste rijstijd kunt bepalen. Vanwege de lange rijstijd werken we met een voorbereid deeg, de volgende dag kun je al bakken met je eigen deeg dat we op de dag van de workshop kneden.

grano tenero

We beginnen met het opmaken van het door mij voorbereide deeg en bakken met een deel van het deeg gelijk de eerste broden. Je leert werken volgens de traditionele manier met een bulk- en narijs en mijn nieuw ontwikkelde methode: Pain d’Amour.

Vervolgens gaan we door met het deeg. Ik geef uitleg over het rijs- en bakproces en we kneden een nieuw deeg. Je krijgt gevoel voor het werken het prachtige maar slappe deeg, het onderhouden (en starten) van desem en de beste configuratie van de oven. Aan het einde van de workshop wordt het opgemaakte deeg gebakken en genieten we nogmaals van de geur en smaak die het desem gedurende het lange rijsproces met de granen heeft gecreëerd.

De workshop in het kort:

 1. de workshop vindt plaats op de locatie van jouw keuze, mits er een oven aanwezig is die:
  1. ruimte heeft voor een gietijzeren pan met een doorsnede van 25 cm
  2. minimaal 250 graden kan halen
 2. we werken alleen met mijn desem, zonder gist
 3. we werken uitsluitend met biologische, regionaal geteelde lavett-tarwe
 4. tijdens de workshop bakken we met het deeg dat
  een dag eerder is voorbereid
 5. tijdens de workshop kneed je een eigen deeg om
  de volgende dag zélf af te bakken
 6. je krijgt een deel van mijn desem om door te bakken
 7. na afloop van de workshop bak je thuis het
  beste brood

Voor reserveringen kun je contact met mij opnemen.

IMG_3072.jpg