Basisworkshop desembrood

Wegens omstandigheden kan ik de workshop tijdelijk zelf niet geven. Gelukkig heb ik een geweldige mede-bakker, Bas Dam, die de kunst van bakken en overdragen minstens zo goed beheerst als ik! 

Draaiende wieken, versgemalen biologische tarwe uit Noord-Holland, een zijdezachte, luchtige structuur en knapperige korst. Bij deze workshop leer in je in 4 uur de kunst van desembrood met één van de beste baktarwes van Nederland: lavett. Geteeld in Middenmeer, tot bloem gemalen op de kracht van de wind door molenaar Vincent Kraan en minstens 20 uur gerezen met mijn Dolomieten desem.

IMG_1114

Net als bij het concept “In je eigen oven” bakken we tijdens deze workshop in gietijzeren pannen. Dit biedt de perfecte bak-omstandigheden voor iedere thuisbakker, ongeacht welk soort oven je hebt. De workshop is geschikt voor iedereen die wil leren werken met desem en bloem van biologisch geteelde, steengemalen tarwe.

Werkwijze

Tijdens de workshop leer je werken met deeg op basis van desem, je krijgt na afloop een deel van het desem om zelf door te bakken. Je leert alles over de deegbereiding,  hoe je het desem onderhoudt en de juiste rijstijd kunt bepalen. Vanwege de lange rijstijd werken we met een voorbereid deeg, de volgende dag kun je al bakken met je eigen deeg dat we op de dag van de workshop kneden.

 

 

We beginnen met het opmaken van het door mij voorbereide deeg en bakken met een deel van het deeg gelijk de eerste broden. Je leert werken volgens de traditionele manier met een bulk- en narijs en mijn nieuw ontwikkelde methode: Pain d’Amour. Na de eerste baksessie neemt molenaar Vincent je mee door de molen om te laten zien hoe de molen werkt en de prachtige tarwebloem tot stand komt.

wd136

Een heerlijk diner met biologische soep en versgebakken Pain d’Amour geeft je daarna energie om aan de slag te gaan.

Ik geef uitleg over het rijs- en bakproces en we kneden een nieuw deeg. Je krijgt gevoel voor het werken het prachtige maar slappe deeg, het onderhouden (en starten) van desem en de beste configuratie van de oven. Aan het einde van de workshop wordt het opgemaakte deeg gebakken en genieten we nogmaals van de geur en smaak die het desem gedurende het lange rijsproces met de granen heeft gecreëerd.

IMG_7489

De workshop in het kort:

 1. de workshop vindt plaats in Maalderij de Gouden Engel
 2. we werken alleen met mijn desem, zonder gist
 3. we werken uitsluitend met biologische, regionaal geteelde lavett-tarwe
 4. tijdens de workshop bakken we met het deeg dat
  een dag eerder is voorbereid
 5. tijdens de workshop kneed je een eigen deeg om
  de volgende dag zélf af te bakken
 6. je krijgt een deel van mijn desem mee naar huis
 7. na afloop van de workshop bak je zelf het
  beste brood
 8. Na de workshop kun je terecht in de molenwinkel voor al je graan en bak-benodigdheden.

Reserveren kan via de webshop van Maalderij de Gouden Engel