Mijn gereedschap

Desem vraagt om gereedschap, van een goede starter tot de beste biologische granen. In samenwerking met Maalderij de Gouden Engel zijn een aantal gereedschappen online én in de molenwinkel te koop. Onderstaand geef ik een overzicht van degene die voor mij essentieel zijn.

Desemstarter

IMG_0775.JPG

Een goede starter is de basis van elk deeg. Ik begon mijn beste starter in 2013, in het Italiaanse Castelrotto (Dolomieten) met bergwater en biologisch speltmeel. Ze is ondertussen de basis van prachtige desempizza’s in pizzeria El Flaco, actief in verschillende trattoria en bij vele thuisbakkers.

In samenwerking met biologische korenmolen de Gouden Engel kun je haar overal ter wereld gebruiken. Bestellen kan via de webshop van Maalderij de Gouden Engel.

Biologische granen, in hun puurste vorm

Met vakmanschap en passie maalt Vincent Kraan, molenaar van de Gouden Engel,  biologische granen van Hollandse bodem. Van prachtige bloem van lavett-tarwe uit de Wieringermeer tot volkoren roggemeel met intense smaak. Hieronder vind je mijn favoriete soorten.

  • Tarwebloem type lavett: smaakvolle tarwebloem die geweldig bakt in combinatie met desem
  • Speltbloem: mijn favoriete speltbloem binnen Europa. Lokaal geteeld en bakeigenschappen die bijna niet onder doen voor haar grote broer (lavett, zie boven).
  • Roggemeel: dit roggemeel geeft je deeg een notige en lichtzoete smaak, in combinatie met tarwebloem krijg je een diepe smaak én goede gluten ontwikkeling. Ik gebruik het ook graag om degen op te maken, voor een grove uitstraling en perfecte lossing van je deeg in de oven.