Mijn gereedschap

Desem vraagt om gereedschap, van een goede starter tot de beste biologische granen. In samenwerking met Maalderij de Gouden Engel zijn een aantal gereedschappen online én in de molenwinkel te koop. Onderstaand geef ik een overzicht van degene die voor mij essentieel zijn.

Desemstarter

IMG_0775.JPG

Een goede starter is de basis van elk deeg. Ik begon mijn beste starter bijna vijf jaar geleden in het Italiaanse Castelrotto (Dolomieten) met bergwater en biologisch speltmeel. Ze is ondertussen de basis van prachtige desempizza’s in pizzeria El Flaco, actief in verschillende trattoria en nu ook online te koop!

In samenwerking met biologische korenmolen de Gouden Engel kun je haar overal ter wereld gebruiken. Bestellen kan via de webshop van Maalderij de Gouden Engel.

Basisrecept desembrood

Met desem je eigen brood van bakken Noord-Hollandse, biologische tarwe? Ik heb een receptuur uitgewerkt waarmee je met de steengemalen bloem van molenaar Vincent Kraan geweldig brood bakt. Heb je geen tijd voor een workshop maar wil je wel het geheim leren? De receptuur, inclusief rijsmandje, is ook te koop in de webshop.

Biologische granen, in hun puurste vorm

Met vakmanschap en passie maalt Vincent Kraan, molenaar van de Gouden Engel,  biologische granen van Hollandse bodem. Van prachtige bloem van lavett-tarwe uit de Wieringermeer tot volkoren roggemeel met intense smaak. Hieronder vind je mijn favoriete soorten.

  • Tarwebloem type lavett: smaakvolle tarwebloem die geweldig bakt in combinatie met desem
  • Speltbloem: mijn favoriete speltbloem binnen Europa. Lokaal geteeld en bakeigenschappen die bijna niet onder doen voor haar grote broer (lavett, zie boven).
  • Roggemeel: dit roggemeel geeft je deeg een notige en lichtzoete smaak, in combinatie met tarwebloem krijg je een diepe smaak én goede gluten ontwikkeling. Ik gebruik het ook graag om degen op te maken, voor een grove uitstraling en perfecte lossing van je deeg in de oven.

Trentingrana

Mijn desemcultuur begon in Castelrotto, in de Italiaanse Dolomieten. Niet ver daarvandaan wordt een kaas gemaakt die voor mij Parmezaan overtreft: Trentingrana. Het verschil met Parmezaan is dat voor deze kaas alleen bergmelk wordt gebruikt; de koeien grazen op hooggelegen almweiden. In de zomer een dieet van bergkruiden en gras, in de winter hetzelfde maar dan in droge vorm. Het resultaat: bij ieder stukje proef je intense smaak van zon, bergkruiden en een onovertroffen productieproces. Op zoek naar de beste Trentingrana vond ik via Davide Longoni (een Milanese desembakker), Latteria Sociale di Castelfondo. Daar wordt de beste gemaakt, ik heb het zelf geproefd. Oja, de kaas is 2,5 jaar oud en wordt, mits je hem goed bewaard (3-5 graden) alleen maar lekkerder.

Ik ga regelmatig naar Trentino en neem graag een stuk voor je mee. Vanaf 3 kg (een hele weegt ongeveer 35 kg) kun je intekenen, per kilo kost hij € 20,00. Als je hier je gegevens achterlaat en aangeeft hoeveel je wilt, haal ik het ter plaatse voor je en neem het mee naar Nederland!

Advertenties