Workshop ervaringen

Tijdens de workshops en masterclasses leer je werken met een echte desemcultuur en authentiek gemalen granen. De handvatten uit de workshops heb ik zo bedacht dat je er eindeloos mee kunt experimenteren. Bakken is een kunst, en die kunst leer je het beste door er zo veel mogelijk mee bezig te zijn. Ik vind het geweldig om ervaringen en resultaten van deelnemers te delen, vandaar deze pagina.

Graan, deeg en vuur: workshop desempizza in Fabbrica

29 april 2018 mocht ik met 32 enthousiaste Noord-Hollanders mijn passie delen in een workshop over graan, desem, brood en pizza binnen de prachtige setting van Fabbrica. Een zinderend hete houtoven, prachtige degen en geweldige mensen maakten het een onvergetelijke dag.

IMG-20180429-WA0005.jpg

IMG_2902 IMG_2921

IMG_2899

Jim Boy Bos – Renkum (workshop Napoletaanse speltpizza in desempizzeria El Flaco)

Al enige tijd hield ik Vincent z’n activiteiten op het gebied van brood en pizza bakken via social media in de gaten. Want wie houdt er nu niet van lekker eten? Bij het zien en lezen van zijn posts liep het water me spontaan in de mond. Dit maakte mij erg nieuwsgierig!

Onlangs ging een bevriend stel van mij trouwen van wie ik wist dat ze verzot zijn op de Italiaanse keuken. Geïnspireerd door wat ik op Vincent z’n website gezien had, bedacht ik me; hoe vet is het om samen met een paar vrienden een workshop traditioneel Napolitaans pizzabakken cadeau te geven?

Dus ik mijn stoute schoenen aangetrokken en Vincent benaderd om te zien wat de mogelijkheden waren om dit te realiseren. Vincent bleek vanaf het eerste contact zeer bereid om mee te denken over de invulling van mijn ideeën. Zelfs toen mijn plan in duigen leek te vallen vanwege de glutenintolerantie van de bruidegom, welke ik door mijn enthousiasme totaal over het hoofd gezien had, wist Vincent een oplossing. We konden ook pizza’s maken van spelt of pseudogranen.

Na deze mogelijkheid voorgesteld te hebben aan het bruidspaar waren zij vast besloten. De bruidegom reageerde uit eigen ervaring prima op spelt, dus moest dit de basis van het deeg van onze pizza’s gaan worden tijdens de workshop.

De workshop vond plaats in de schitterende keuken van pizzeria El Flaco in Oud Beijerland. Alhoewel, onze wens om met spelt als basis voor het deeg te werken een uitdaging was, is Vincent deze voor de volle 100% aan gegaan. Het resultaat van de workshop mag dan ook verbluffend genoemd worden. Naast dat de pizza’s er fantastisch uit zagen, smaakten ze verrukkelijk! Daarnaast werd voor het bakken van de pizza’s gebruik gemaakt van een traditionele houtoven, wat het plaatje compleet maakte. Aan het eind van de workshop mochten we het deeg wat we tijdens de workshop zelf gemaakt hadden mee naar huis nemen, zodat we het de volgende dag thuis nog zelf nog eens over konden doen.

Als deelnemers hebben wij genoten van deze met kennis en passie gevulde workshop.Ik kan het dan ook aan een ieder aanraden die geïnteresseerd is in het volgen van een dergelijke workshop om contact op te nemen met Vincent over de mogelijkheden.

Vincent, mijn grote dank voor het verzorgen van deze workshop op maat.

Rik – Alkmaar

Lees hier Rik’s ervaring tijdens de eerste workshop die ik gaf in Maalderij de Gouden Engel!

Eva de Waard – Amsterdam

“Als je de kunst van het broodbakken wilt leren van iemand die écht de kennis heeft van de techniek en het proces van bakken, de ervaring heeft van bakkerij tot restaurant en houtoven in eigen tuin, maar bovenal enorm gepassioneerd is, dan moet je bij Vincent zijn. Wij waren op zoek naar een workshop waar we écht wat konden leren, niet alleen als “fun activiteit”. Geen aspect van bakken is Vincent onbekend, er is geen vraag die hij niet kan beantwoorden, hij weet alle details en deelt graag alle succesfactoren voor een goed brood. Aan zijn verhalen en manier waarop hij de workshop geeft is te merken dat hij gefascineerd is door alles wat met deeg te maken heeft en ervan geniet om deze kennis te kunnen delen. Het resultaat was een prachtig en heerlijk brood, waarvan we niet hadden gedacht die ooit zelf te kunnen bakken. Nu we steeds meer zelf aan het uitproberen zijn, levert Vincent regelmatig support over Whatsapp  en geeft ons tips om het brood bakken te laten slagen en te perfectioneren. ”

Jeannette Groen – Design Studio Groen – Haarlem

Gezonde en lekkere voeding is mijn grote passie. Ik neem de tijd om het te bereiden en mooi te presenteren.
Zo ontmoette ik een aantal jaren geleden Vincent en maakte kennis met een zeer gedreven persoon die mensen niet alleen weet te inspireren met zijn heerlijke pizza’s en desembroden maar zeker ook met zijn passie en kennis van zaken.
Hij spreekt met liefde over de producten die hij gebruikt en het bakken zit hem echt in de vingers.
Tijdens de workshop desembrood, die Vincent onlangs gaf bij ons in Haarlem, heeft hij ons alles tot in de puntjes geleerd om zelf de broden te kunnen bakken.
We gebruikten op mijn verzoek ook volkoren meel en deze broden waren tevens overheerlijk.
De broden die Vincent bakt behoeven eigenlijk verder niets. De zachte binnenkant met de knapperige korst is een sensatie op zich, misschien een mooie olijfolie om in te dippen. Het is een feest nu thuis de geuren van zelfgebakken desembrood uit de oven komen.

 

Renee Korswagen – De Kookkeuken van Capelle  

Mijn naam is Renée Korswagen en ik ben eigenaresse van de Kookkeuken van Capelle. Zelf geef ik kookworkshops op allerlei vlakken, maar van brood bakken heb ik helaas geen kaas gegeten. Tijd dus om wat aan de ontbrekende kennis te doen en een bekwaam iemand in te schakelen om ons het bakken te leren!

Al googelend kwam ik uit op de site van Vincent. Een mailtje voor overige informatie was snel verzonden en er kwam een duidelijke uitleg retour. De workshop werd op onze eigen locatie gedaan, wat erg fijn is want iedere oven bakt weer anders….. Snel een paar andere geïnteresseerden opgetrommeld en 22 mei waren we er helemaal klaar voor!

Wat is dat toch een feest als iemand net zo professioneel doet en denkt als je dat zelf doet! Uitgebreide uitleg, tijd voor alles en vooral een fijn contact, je komt het niet vaak meer tegen. Al onze vragen werden beantwoord, extra uitleg daar waar nodig en vier fantastische broden aan het einde van de workshop. Deze hebben we natuurlijk meteen genuttigd met allerlei soorten lekkers dat we van tevoren hadden bereid.

Maar daar hield het nog niet mee op. Op het moment dat je zelf aan de slag gaat thuis, loop je toch tegen een paar dingetjes aan. Onzekerheid of je het goed doet, heb ik wel de juiste soort bloem, doe ik dit wel goed enzovoort. De benodigde ervaring ontbreekt duidelijk nog. Maar ook de nazorg is prima! Elke vraag via de mail werd uitgebreid beantwoord, en ik heb nu het idee dat ik aardig op weg ben. Ook de andere cursisten zijn met veel plezier aan het bakken en de resultaten mogen er zijn! Vincent, dank je wel voor je geduld en de gedeelde kennis, we vonden het allemaal fantastisch!!

Ruud Vos – Bloemendaal

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn vrouw een indoorcursus broodbakken thuis van Vincent. Een geweldige ervaring! We hebben genoten van de enorme kennis van Vincent over brood, maar ook van zijn passie voor niet alleen brood, maar ook voor pizza, en heel veel eromheen. Wat een liefde voor al het goede van de Italiaanse keuken, en de eenvoud ervan. Veel geleerd.Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn… Veel dank Vincent!