Werken met verschillende granen (2)

Het bakken van desembrood blijft een continu leerproces: uitdenken, deegbereiden, wachten, bakken, genieten… Hoe meer je dit proces herhaald, hoe meer gevoel je krijgt met je deeg en beter het resultaat.

IMG_8477

De basisworkshop desembrood is gericht op het bakken met desem en (biologische) tarwebloem, de sterkste soort bloem. Vanuit die basis gaan we in deze workshop aan de slag met andere degen: antieke granen, (half-)volkoren en het gebruik van granen zonder gluten.

De inhoud van de workshop stel ik samen op basis van je wensen en de verkrijgbaarheid van (lokale) granen. We bakken in ieder geval met twee degen die ik voorbereid vanwege de lange rijstijd. Vervolgens kneden we tijdens de workshop deze degen opnieuw zodat je deze de volgende dag zelf kunt bakken. De basis van de workshop bestaat uit:

  • deeg 1: een combinatie van tarwebloem en volkoren graan met minder of geen gluten: rogge, tarwe, haver, Kamut, spelt, …
  • deeg 2: een combinatie van tarwebloem en een oud graansoort: eenkoorn, emmer, …
  • uitleg over de verschillen in granen en het bakresultaat (kruimstructuur, korst, rijstijd)
  • uitleg over het onderhouden van je desem optimalisatie van het rijsproces.

Deze workshop wordt aan huis gegeven, in je eigen oven. Wederom bakken we in gietijzeren pannen, het is daarom van belang dat:

  • de oven tot minstens 230 graden verhit kan worden
  • de oven ruimte heeft voor in ieder geval één gietijzeren pan met een diameter van 25 cm
  • de de eerste workshop is gevolgd of al veel ervaring aanwezig is bij de deelnemers.

Voor prijsopgave en meer informatie kun je mij bellen op 06 53276635 of mailen.

IMG_0969.JPG

Advertenties