Door met desem

Het bakken van desembrood blijft een continu leerproces: uitdenken, uitwerken, wachten, bakken, genieten… Hoe meer je dit proces herhaald, hoe meer gevoel je krijgt met je deeg en beter het resultaat.

De basisworkshop desembrood is gericht op het werken met desem en (biologische) tarwebloem, de sterkste soort bloem. Vanuit die basis gaan we in deze workshop de diepte in. Verschillende granen, gevulde broden, een warme of koele bulkrijs, nieuwe manieren van opmaken én bakken:  een greep uit de handvatten die je krijgt tijdens deze workshop.

IMG_1148.JPG

Inhoud

We werken met twee voorbereide degen. Je ontdekt de prachtige smaken van 100% Wieringer speltbloem en een combinatie van tarwebloem, roggemeel en rozijnen.

We beginnen de workshop met het opmaken van de degen, een deel van de degen bakken we gelijk volgens mijn nieuwe desem-bakwijze: Pain d’Amour. Terwijl de rest van het deeg narijst, krijg je uitleg over verschillende graansoorten en hoe ik ze graag gebruik.

cb-02-01.png

Na het genieten van de vers gebakken Pains d’Amour bepaal je zelf welk deeg je wilt maken om de volgende dag te bakken. Wieringer speltbloem, het gevulde deeg of je eigen droomdeeg: de keuze is aan jou. We overleggen alle degen en mogelijkheden, ik help je met het opstellen van de receptuur en we gaan aan het werk.

IMG_1174.JPG

Na het kneden is er ruim de tijd voor al je vragen  Vervolgens bakken we de nagerezen degen en heb je nieuwe kennis op je (brood)plank waar je verder mee kunt.

In het kort

  • De invloed van verschillende granen (smaak, invloed op je deeg)
  • Het werken met gevulde degen (vruchten, noten)
  • Verschillende granen en Pain d’Amour
  • Flexibiliteit met desem: koude en warme rijs-mogelijkheden
  • Opmaaktechnieken (insnijden of natuurlijk openbarsten)
  • Opmaak met noten/zaden
  • Het bepalen van je hydratatie en meer handvatten voor slappe degen

br1

Voor deze workshop is kennis van desem een vereiste, hetzij door middel van de basisworkshop of eigen ervaring. Twijfel je? Mail mij gerust om de mogelijkheden te bespreken.

Voor reserveringen kun je contact met mij opnemen.