Pizza Suolo: desem-plaatpizza

“Lascia parlare il suolo”. Laat de bodem spreken… Dat is de filosofie achter de dubbelgebakken focaccia van Davide Longoni, meester (desem)bakker uit Milaan. In de zomer van 2017 hielp hij me het uitdenken van mijn plaatpizza: Pizza Suolo.

cb-02-03.png

Een knapperige korst en intens geurende kruim. Zo zacht dat, als je wolken kon proeven, ze misschien wel zo zullen smaken…Met biologische bloem van lokaal geteelde tarwe die in Maalderij de Gouden Engel wordt gemalen leer je tijdens deze workshop de geheimen van deze pizzasoort.

Met “Pizza Suolo”, geïnspireerd Davide’s werkwijze, is mijn nieuwe derde telg in de desemfamilie geboren. Een bodem die de kracht van het graan weerspiegelt. Drie rijsprocessen, twee bakprocessen en een geweldige uiting van smaken.

Werkwijze

Net zoals bij de broodworkshops werken we alleen met desem-deeg, zonder gist.Het desem is door mij in de Dolomieten gestart en heeft daardoor een unieke samenstelling van gisten en bacteriën. Je krijgt na afloop een deel van het desem om zelf door te bakken.

Tijdens de workshop leer je alles over het deeg én over het maken van toppings met prachtige smaken. We doorlopen het gehele proces, van kneden tot bakken. Ik leer je de juiste rijstijd bepalen, dit aanpassen aan je dagindeling en je desem onderhouden.

1

Vanwege de lange rijstijd werken we met een voorbereid deeg, hiervan maken we de tijdens de workshop de bodems. De degen rijzen na, gaan voor de eerste keer de oven in, worden belegd en opnieuw kort gebakken. We nemen even rust en genieten van de prachtige smaken. Daarna gaan we door met nieuwe degen. Je krijgt inzicht in mijn kneedtechniek en werken met desem. Met het nieuwe deeg bak je de volgende dag je eigen Pizza Suolo…

IMG_3520.jpg

De workshop in het kort:

  1. we werken uitsluitend met biologische tarwebloem, gemalen door Maalderij de Gouden Engel
  2. we bakken met het deeg dat een dag eerder is voorbereid, vanwege de lange rijstijd
  3. tijdens de workshop kneed je een eigen deeg om
    de volgende dag zélf af te bakken
  4. de topppings zijn geheel naar wens samen te stellen door jezelf, uiteraard geef ik graag advies en kan ik voor mijn favoriete ingrediënten zorgen.

Voorkennis over desem of broodbakken is niet vereist. 

Voor reserveringen kun je contact met mij opnemen.

IMG_1911.JPG